Wat doen we met de keuken achterwand?

Keuken Achterwand Met Witte Tegels

Voordelen van een keukenwand

Als we met onze opdrachtgevers in de ontwerpstudio zitten, komt deze vraag vroeg of laat altijd aan de orde: Hoe werken we de achterwand van onze nieuwe droomkeuken af? Goede vraag! Want de achterwand bepaalt mede de sfeer van de keuken. Je kunt groots uitpakken en er een prachtig statement mee maken. Of je kiest juist voor een onopvallende look met een eenvoudig te monteren keukenachterwand. Zo leg je de nadruk vooral op iets anders. En dan nog iets: Waar begint en waar stopt de achterwand? Pak je de hele muur? Of stop je op een bepaalde hoogte of breedte bij de montage van de keukenachterwand? De mogelijkheden zijn eindeloos. We kiezen er een paar uit, die we in onze dagelijkse praktijk vaak voorbij zien komen.

Glas als keuken achterwand

Glas als keuken achterwand met patroon.

Het materiaal van de achterwand stemmen we altijd af op de stijl van de keuken en de hygiënische eisen die gesteld worden aan keukenwanden. Een moderne, strakke keuken vraagt bijvoorbeeld om een minimalistische keukenachterwand, zoals gehard glas. Hiermee is heel veel mogelijk qua kleuren, structuren en glansgraad. Als je een beetje lef hebt, dan kies je voor kleur en geef je je keuken meteen een hippe twist. Maar je kunt het ook rustig houden en de aandacht vooral naar de rest van de keuken laten gaan. Glas laat je keuken bovendien wat groter lijken door de reflectie van het materiaal, een slim design aspect voor jouw nieuwe keuken. En met subtiele verlichting erachter til je jouw keuken meteen boven alle andere uit.

Tegels in de keuken achterwand

Tegels Als Keuken Achterwand

Tegels zijn nooit helemaal weggeweest uit de keuken, maar waren wel een tijdlang uit de gratie. Gelukkig zien we keukenachterwanden steeds vaker weer terug in de keuken. En hoe! Want met tegels kun je waanzinnig leuke dingen doen! Vooral in de landelijke en vintage of Scandinavische stijl zien we vaak tegeltjes op de achterwand. Wat dacht je bijvoorbeeld van Marokkaanse zelliges of Portugese azelujos. Te verkrijgen in allerlei hippe kleuren, perfect voor een nieuwe keuken. Keuken achterwanden zorgen voor een speelse uitstraling van je keuken. Wie echt durft, kiest voor een mix van kleuren.

Met de moderne, metallic variant creëer je echt een knaller van een achterwand, die ook in een hotel chic keuken schitterend zal uitpakken. Wil je een stoere, industriële uitstraling in je keuken, ga dan voor een betonlook keukenachterwand met een beschermende coating. En een meer klassieke sfeer creëer je met marmertegels.

Ons advies als je kiest voor tegeltjes: Als je het doet, doe het dan goed! Geef tegels letterlijk de ruimte en wees niet bang om gewoon de hele wand ermee te bekleden. Je maakt er een echt statement mee en krijgt gegarandeerd een hoop complimenten. Houd verder de voegen zo smal mogelijk en laat het zetten van tegels in je keuken altijd over aan een vakman.

Werkblad op de keuken achterwand

Werkblad Als Keuken Achterwand

Heb je een prachtig werkblad uitgezocht, dan kun je deze in de meeste gevallen ook laten doorlopen op de achterwand. De sfeer in de keuken blijft met afgemeten keukenachterwanden meestal rustig en uitgebalanceerd. Kies je voor een natuursteen met aders of een ander uitgesproken materiaal of decor, dan versterk je dit effect als je het laat doorlopen op de keukenachterwand. De vraag is dan op welke hoogte je het beste stopt. Een hoogte van zo’n 30 centimeter geeft voldoende bescherming tegen spetters van vocht en vuil. Als je bovenkastjes kiest, dan kun je de ruimte tussen de bovenkastjes en het werkblad beter helemaal vullen met achterwand. Heb je geen bovenkastjes dan kun je stoppen op 30 centimeter. Maar als je een beetje lef hebt, kun je ook doorzetten en de complete achterwand van bijvoorbeeld een nis ermee afwerken. Let extra op als je kiest voor natuursteen. Een hittebestendige en hygiënische coating kan essentieel zijn bij het plaatsen achter het fornuis. Natuursteen, zoals marmer, is vlekgevoelig en vereist zorgvuldige behandeling als keukenachterwand. Bij spetters en klodders dus meteen de viezigheid grondig verwijderen en zeker niet laten zitten.

Aluminium of kunststof als jouw keuken achterwand

Kunststof Keuken Achterwand

Aluminium en kunststof zijn makkelijk schoon te houden materialen voor keukenachterwanden. Er is enorm veel keuze in decors en structuren. Voor elke keukenstijl is er wel iets te vinden om de juiste toon te zetten qua sfeer en uitstraling. Denk bijvoorbeeld aan op maat gemaakte keukenwanden die je keuken uniek maken. Wil je het helemaal persoonlijk maken, dan kan de keukenachterwand ook voorzien worden van een eigen foto of een andere mooie print.

Verf of sierstucwerk op de nieuwe keuken achterwand

Stucwerk Keuken Achterwand

Wil je de achterwand rustig houden en mooi laten aansluiten op de rest van je interieur? Als de achterwand mooi strak is, kun je deze ook prima voorzien van een schrobvaste muurverf. Ben je de kleur een keer zat, dan kies je gewoon weer iets anders. Je kunt gewone muurverf toepassen op de keukenachterwand en deze voorzien van een beschermende toplaag om het makkelijker schoon te maken. Daarnaast is een hittebestendige coating aan te raden nabij het fornuis. Houd er rekening mee dat de toplaag ervoor kan zorgen dat de muurverf een tintje donkerder uitpakt. Je kunt ook kiezen voor een schrobvaste muurverf, die niet meer nabehandeld hoeft te worden. Een zelfklevende laag kan het aanbrengen vergemakkelijken. Deze muurverven zijn ook verkrijgbaar in een matte uitvoering en kunnen, net als gewone muurverf, in iedere gewenste kleur gemengd worden voor een unieke keukenachterwand. Na het aanbrengen heeft de verf circa vier weken nodig om goed op sterkte te komen. Pas daarna is de achterwand voldoende bestand tegen schrobben.

Neem contact met ons op

De keuze voor de perfecte keukenachterwand hangt af van jouw smaak, budget en de stijl van de keuken. Met deze uitgebreide uitleg heb je een goed beeld van de verschillende mogelijkheden en trends. Laat je inspireren en ga op zoek naar de achterwand die jouw keuken een unieke uitstraling geeft! Een nieuwe keuken laten ontwerpen? Neem contact met ons op voor een gratis afspraak.